Pędraki Witchetty to jedno z ulubionych dań Aborygenów :).
Rysunek na tym bumerangu przedstawia Witchetty, zagrzebane w ziemi pomiędzy korzeniami roślin. W świecie Aborygenów zbiorem larw i innego pożywienia z grupy "bush tucker" zajmują się kobiety. Do wygrzebywania ich z ziemi, używają specjalnych patyków (tzw. digging sticks). Witchetty można znaleźć przede wszystkim w korzeniach i podziemnej części pnia krzewu Witchetty (łac. Acacia kempeana) , który swą powszechnie używaną nazwę zawdzięcza właśnie larwom, a nie odwrotnie :) . Surowe robaki Witchetty są ponoć bardzo smaczne o lekkim migdałowym posmaku (posmak zależy od tego na jakiej roślinie żerowały), ale nie wiem czy sam bym się zdecydował ;). Takie małe żywieniowe tabu :) .
Mimo wszystko, odważnym życzę smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz